Werken met autisme; de omgeving is het belangrijkst

Werken met autisme; de omgeving is het belangrijkst

Jesse (28) woont in Bilthoven en werkt bijna anderhalf jaar bij het test automatiseringsbedrijf Specialisterren in Utrecht. Doordat Jesse autisme heeft zijn de noodzakelijke voorwaarden bij een werkgever totaal anders dan voor mensen zonder autisme. Zo werkte hij eerst bij een werkgever als webdeveloper in een kantoortuin waar de hele dag door van alles gebeurde. Een ongeschikte werkomgeving voor Jesse bleek al snel. Na overleg met zijn psycholoog en aanmoediging van zijn jobcoach maakte Jesse kennis met het bedrijf Specialisterren. Een bijzonder spannende stap voor Jesse maar het werd een perfecte werkomgeving voor hem.

De bedrijfsvoering van Specialisterren is juist gericht om mensen met autisme een geschikte werkomgeving te kunnen bieden. De structuur, duidelijkheid en vastigheid zijn essentiële waarden voor Jesse om te kunnen werken. Dat varieert van een bureau met uitzicht op een muur tot zo min mogelijk stress meekrijgen als er iets mis is gegaan. Jesse vertelt: ‘‘ Ik schrijf scripts in eenvoudige programmeertaal die automatisch een website of een webshop testen van een klant. Ik heb informatica gestudeerd en mijn technische kennis gaat verder dan de eenvoudige scripts. Dit blijkt heel goed van pas te komen. Voor collega’s ben ik al een vraagbaak.’’

Uitdaging
‘’Ik heb het hier goed naar mijn zin. De sfeer en verbondenheid met collega’s vind ik heel prettig en natuurlijk ook dat ik nu echt iets kan bijdragen. Mijn aantal werkuren per week is nu even iets minder. Door een bepaald project had ik even een terugval maar langzaam bouw ik het weer op naar 24 uur per week. De technische uitdagingen die voorbij komen spreken mij werkinhoudelijk het meest aan. In de toekomst zou ik ooit als developer bij een non-profit organisatie willen werken. De voorwaarden van zo min mogelijk prikkels, goede begeleiding en duidelijkheid moeten daar dan wel in orde zijn anders is er geen match. Maar voorlopig zit ik hier goed’’, lacht Jesse.

Loonwaarde meer dan 100 procent
Werkgever Hein vertelt verder: ‘’We zijn heel blij met de bijdrage van Jesse en proberen hem in stapjes de uitdaging te bieden die bij hem past. Inhoudelijk zal er een moment komen dat het werk niet uitdagend genoeg is voor hem. Hij is intelligent en heel leergierig. Het is fantastisch om te zien dat Jesse nu naast zijn werk wel tijd heeft voor vrienden en andere zaken. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Omdat Jesse onder de Banenafspraak valt kregen we automatisch te maken met een loonwaardemeting. Maar in de uren dat Jesse hier is heeft hij voor ons een loonwaarde van meer dan 100%.’’

Werkroute
Werkroute is een samenwerking tussen de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug en Biga Groep. Via Werkroute bieden zij ondersteuning op maat aan kandidaten die onder de Wet Banenafspraak vallen of aangewezen zijn op een beschutte werkomgeving. Het einddoel is werk of een andere nuttige participatiemogelijkheid. Ook jongeren, zoals Jesse, met autisme worden begeleid. De werkgever die een werkplek biedt wordt ook ondersteuning en advies geboden. Zo vergoedt Werkroute bij Specialisterren de interne jobcoach.