Aflevering 6 van de televisieserie meer dan de moeite waard

Aflevering 6 van de televisieserie meer dan de moeite waard

Margreet is voor de állerlaatste keer bij het sociaal werkbedrijf in Zeist. Nog één keer laten de medewerkers zien wat een gevarieerd gezelschap ze vormen. Van mensen die binnen in de eigen werkplaats beschut werk doen, tot collega’s die zelfstandig bij een andere organisatie werken.

Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor Arne. ‘Rust’ is het codewoord bij Arne. Ook hij werkt voor het sociaal werkbedrijf. Arne is afgestudeerd geoloog en daarnaast zeer begenadigd denksporter. “Ik werk uren per dag heel intensief als denksportfilosoof. Daar is alleen geen droog brood in te verdienen”, merkt Arne lachend op. “Om toch goed en nuttig werk te doen, waarbij ik niet alweer mijn hersenen hoef te laten kraken, ben ik via Biga bij het UMC Utrecht gekomen. Hier ben ik bode voor de apotheek. Werk waar je heel secuur voor moet zijn en dat ben ik.”

PASSEND WERK
Arne is een goed voorbeeld van de ‘nieuwe’ medewerkers van het sociaal werkbedrijf. Waar vroeger vooral mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking er werk vonden in productiezalen, is er nu voor iedereen die niet kan aarden in een standaard baan passend werk te vinden.

“WE BEGREPEN ELKAAR NIET”
Zo ook bijvoorbeeld voor Marie-Louise. Marie-Louise heeft na haar middelbare school gewerkt in een budget-winkel. Ging eigenlijk best goed. Maar echt begrijpen deden Marie-Louise en haar collega’s elkaar niet. “Soms is het zelfs moeilijk om mezelf te begrijpen”, legt Marie-Louise uit, “maar ik lees heel veel over autisme om mezelf beter te leren kennen.” Werken bij de Biga groep doet haar goed: “Hier is alles liever, zachter ook. We gaan wat beter met elkaar om.”

Dit was de laatste keer dat Margreet bij het sociaal werkbedrijf was. “Mijn blik op een werkbedrijf als dit is wel echt voor altijd veranderd”, zegt Margreet, “Ik ben heel erg onder de indruk van hoe het bedrijf vorm geeft aan ‘passend werk’. Voor iedereen is een plekje, iedereen doet waar hij goed in is en de waardering en het respect voor elkaar zijn eindeloos. Daar kunnen we allemaal wat van leren.”