Ondernemers helpen Besher aan droombaan

Ondernemers helpen Besher aan droombaan

Besher (32 jaar) woont vier jaar in Bunnik nadat hij vluchtte uit Syrië. In Nederland doorliep hij een integratietraject bij Biga Groep. Tijdens zijn taalstage bij Multicopy in Zeist zag ondernemer Hilde Sainteromane een mooie kans voor hem in haar eigen netwerk. In Syrië studeerde Besher informatietechnologie aan de universiteit. Hilde wist van haar ICT-bedrijf Kology dat zij een nieuwe kracht zochten en gaf eigenaar Frans Koster de tip om iemand op te leiden. Het opende de ogen van Frans en na een stage was Besher aangenomen.

Koster vertelt enthousiast: ‘‘Door Besher aan te nemen viel eigenlijk alles als een puzzel op zijn plaats. Voorheen werkten we alleen op locatie en had Kology alleen een postadres. Voor Besher is een vaste werklocatie handig waar hij op de fiets naar toe kan komen en waar hij op afstand al veel klanten kan helpen. Nu huur ik een ruimte bij Multicopy, heb ik een kracht erbij met wie ik een klik heb én kan ik Besher een kans bieden. Besher is heel gemotiveerd en dat vind ik belangrijk. Hij kan zich hier goed verder ontwikkelen. Dat ik iemand help met een kans is iets wat ik als mijn morele plicht zie. Natuurlijk moet je investeren”.

Verantwoordelijk
Besher is heel dankbaar voor deze kansen en heeft het goed naar zijn zin. ‘’Vier jaar geleden had ik een moeilijke start in Nederland. Ik had veel depressieve gevoelens. Maar alle hulp op mij heen gaf mij kracht. Iedere week een gedichtje van mijn collega bij Quarijn en ook mijn taalcoach Martha Alderliesten was heel belangrijk. Nieuwkomers geef ik graag de tip om eerst Nederlands te leren. Dat is echt de sleutel voor alles. Ik heb in Nederland de vrijheid om te kiezen en de hulp van Biga, Hilde en Frans is geweldig en motiveert om verder te gaan. Daar ben ik zelf verantwoordelijk voor.’’

Ontwikkeling
Na vijf jaar spreekt en schrijft Besher de Nederlandse taal op A2 niveau en start begin september met B1. Hij wil zich hier graag verder in ontwikkelen. Besher vertelt: ‘’Ik kan hier veel leren. Ik heb veel contact met klanten. Om elkaar goed te begrijpen zijn er genoeg hulpmiddelen. Zo is het belangrijk om de klanten te vragen om hun probleem op de mail te zetten zodat ik dit goed kan vertalen. In dit vak kan ik ook altijd nog terugvallen op de Engelse taal maar fik probeer het altijd eerst in het Nederlands.’’ Deze maand volgde Besher de training over Windows Server installaties en netwerk beheer. Deze 5-daagse cursus rondde hij af met een certificaat. Daarnaast is Besher hard aan het leren voor zijn theoretische rijexamen.

Horizon verbreden
Koster vertelt verder: ’’De samenwerking met Besher heeft mij meer gebracht dan ik vooraf had gedacht. Ik kan me er niks bij voorstellen dat je door de oorlog alles achter moet laten en weer opnieuw moet beginnen. Ik leer veel over de cultuur van Besher. En er ontstaan ook grappige situaties. Zo lieten we pas de bedrijfshond Bowie uit. Een hond als huisdier is in Syrië niet gebruikelijk dus de manier hoe Besher de eerste keer hoog de riem vasthield, daar hadden we samen veel lol om. Ik heb Besher bij een verjaardagskoffiemoment bij een klant zelfs ‘Lang zal hij leven’ mee horen zingen. Hij verbreedt echt mijn horizon.’’

Traject
Martin Camstra, consulent bij Biga Groep, begeleidde Besher. ‘’Besher heeft ons echt als brug ingezet om verder te komen op de werkladder. Hij is enorm gedreven en dat ondernemers Hilde en later Frans hiervoor open staan is essentieel. Na de loonwaardemeting is loonkostensubsidie en een opleidingsvergoeding ingezet, zo snijdt het mes aan twee kanten”.