Ondernemen met maatschappelijke visie

Ondernemen met maatschappelijke visie

Een jaar geleden kreeg de bedrijfskledingleverancier ETP in Driebergen van Biga Groep een cv van een kandidaat. ETP wil graag het maatschappelijk verantwoord ondernemen ook op het kantoor in Driebergen een gezicht geven. Op een andere manier invulling geven aan Social Return On Investment dan geld doneren aan een goed doel. Niet omdat het moet, maar omdat ze er echt zelf voor staan. Na een sollicitatiegesprek met de kandidaat kon ze aan de slag als gastvrouw/officemedewerker. In het begin was het zoeken naar een goed takenpakket. Nu ontvangt ze het bezoek en verzorgt ze de lunch voor de medewerkers. Ook verwerkt ze inkomende en uitgaande pakketten. Dat ETP ondernemer Esther Oostdijk dit doet vanuit een persoonlijke drive en niet vanuit een SROI-verplichting, blijkt al snel uit haar verhaal.

Oostdijk vertelt: ‘Het is heel belangrijk om te kijken naar wat iemand wel kan. Ons team heeft zich daar wel op aan moeten passen. Het is heel makkelijk om met elkaar te vinden wat niet goed gaat bij een nieuwe collega die misschien anders is dan wat je gewend bent. Veel mooier is het als iedereen op individuele basis kan kijken wat hij/zij kan bijdragen om te zorgen dat het wel werkt. Denken in mogelijkheden. Ik heb een zoon met het down syndroom, dus ook thuis is dat aan de orde van de dag. Het heeft mijn blik hoe ik tegen zaken aan kijk sterk veranderd en dat neem ik natuurlijk mee als ondernemer. Meer diversiteit van personeel en mensen een kans bieden voor wie het hebben van een baan niet vanzelfsprekend is, vraagt om meer coaching. Hoe lossen we dit samen op? Inmiddels hebben we het contract van onze nieuwe medewerker met een jaar verlengd. We zijn blij met haar. Commercieel resultaat boeken is mooi en ook nodig met onze ambitie, maar de maatschappelijke toevoeging van ons bedrijf vinden wij ook heel belangrijk.’

Kansen
‘Op alle fronten kijken we of ETP werkzaamheden kan bieden aan mensen van Biga Groep. Onze tuin wordt ook onderhouden door het groenteam. Mooi toch’, lacht de  ondernemer. ‘Met Biga Groep zijn we steeds in gesprek om als samenwerkingspartners de mogelijkheden te onderzoeken. Een koerier, schoonmaker of glazenwasser zou wat ons betreft ook kunnen. Kijken waar nog meer kansen liggen. Ik zou graag met een pas-team waaronder medewerkers van Biga Groep bij een klant komen om door te passen. Een belangrijk onderdeel van ons werk waarbij zij ook een bijdrage kunnen leveren. Waarbij ieder een eigen taak heeft. Voor ons bedrijf is het natuurlijk belangrijk dat klanten hiervoor open staan en hieraan mee willen werken. Voor ons zou het een mooi maatschappelijk visitekaartje zijn’.

MVO vanzelfsprekend
‘MVO staat bij ons hoog in het vaandel. Niet alleen op het gebied van arbeidsparticipatie. Duurzame bedrijfskleding leveren is onze corebusiness. We hebben veel productielocaties en ons duurzaamheidsbeleid is ook daar van groot belang. We streven naar veilige en gezonde werkomstandigheden voor de medewerkers in de fabrieken en willen de negatieve milieu-impact van onze producties minimaliseren. Daarmee vergeleken is de samenwerking met Biga Groep heel makkelijk. Aan het einde van de straat en in eigen huis. Zo’n samenwerking zou voor iedere ondernemer vanzelfsprekend moeten zijn.’