Leren werken in het bos

Leren werken in het bos

Werken in het bos, veel mensen dromen daarvan. Het Brede Bos is een project voor werkzoekenden die wegens uiteenlopende redenen moeite hebben een baan te bemachtigen en biedt de deelnemers een kans om op een laagdrempelige manier werkervaring op te doen in de groensector. Het Brede Bos, een initiatief van Staatsbosbeheer, de gemeente Zeist en de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD). Biga Groep biedt samen met deze partijen mensen een werkervaringsplaats in het bos van Austerlitz. Een geweldige plek om te leren werken. John Snel (60 jaar) is de meewerkend voorman ter plaatse. Na ruim dertig jaar leidinggeven op een kantoor heeft hij nu geen blauwe vingers meer, maar groene vingers. Trajectbegeleider Martin Camstra heeft veel contact met John en de kandidaten.

 John vertelt: “We starten de dag met koffie en bijpraten. Om 09.30 uur gaan we het bos in. Wat we die dag gaan doen hangt af van het weer en van wat de boswachter aan ons heeft gevraagd. We zijn nu druk met het verwijderen van een berk. Maar we doen van alles. Knippen, snoeien en zagen. De mensen leren het werk in de praktijk. Ze doen werkritme op en het sociale aspect is heel belangrijk. Hoe ga je met elkaar om? De werkdag stopt om 15.30 uur. De mensen die hier werken zijn gemotiveerd om aan de slag te gaan en komen er vanzelf achter of dit bij ze past”. John is zelf ervaringsdeskundige en startte in 2017 als deelnemer, daarna kwam hij in dienst bij Biga als begeleider van het Brede Bostraject in Houten en nu ben ik weer terug in het bos van Austerlitz als meewerkend voorman. “Ik vind het geweldig om deze gemêleerde groep te begeleiden. Ik ga iedere dag blij naar mijn werk. In het groen is altijd wel iets te doen. In de wintermaanden komen er mogelijk andere projecten bij. We hoeven ons niet te vervelen”, aldus John.

Achtergrond
“Net als overal hebben de mensen hier allemaal een verschillende achtergrond. Vandaar ook het woord brede in de naam Brede Bos. Mensen kunnen bijvoorbeeld net iets te vaak teleurgesteld zijn op de arbeidsmarkt waardoor het vertrouwen weg is. Of al zo lang uit het arbeidsproces zijn dat ze niet zo aan de slag kunnen”, vertelt John. Camstra vult aan: “Dit is een mooie opstap. Wat de volgende stap is, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Mensen stromen niet automatisch door naar een baan in het groen. Het gaat echt om een werkervaringsplek, iedere 3 maanden bekijken we de volgende stap. Dit kan zijn, langer blijven of bijvoorbeeld doorstromen naar een baan. Ik help de kandidaten daarbij en heb contact met de benodigde organisaties eromheen.”

Staatsbosbeheer
“Samenwerkingspartner Staatbosbeheer is heel blij met deze inzet. Zij hebben natuurlijk profijt van het dagelijks onderhoud en wij kunnen mensen deze ervaring geven. Zo snijdt het mes aan twee kanten en daar werkt Staatsbosbeheer graag aan mee”, vertelt John.

Fotobijschrift: Martin en John voor het boshuis in het bos van Austerlitz.