De Majoor van het Revius Lyceum Doorn

De Majoor van het Revius Lyceum Doorn

Nieuws

Fransje (50 jaar) had een commerciële baan als IT-consulent. Door een arbeidsconflict kwam hij werkloos thuis te zitten. Een aantal nare gebeurtenissen volgde. Financieel stond hij er niet goed voor. Fransje heeft niet veel nodig en geeft helemaal niks om geld. Hij koos ervoor om vrijwillige onder bewind te staan. Zo kan hij gewoon werken zonder zorgen over zijn financiën. Na een werkloze periode probeerde hij via Biga Groep verschillende werksoorten uit om te ontdekken wat bij hem past en hij volgde daar een training. Fransje werkt nu, naar ieders tevredenheid, anderhalf jaar als facilitair medewerker bij het Revius Lyceum in Doorn.

Karin Ansing, Trajectbegeleider Biga Groep zocht naar een werkplek voor hem op een school. Zij nuanceerde Fransje waar nodig tijdens het sollicitatiegesprek. Dat vond Fransje wel handig. Ondanks zijn autisme houdt Fransje van de dynamiek op een school en vindt hij het leuk om kinderen te helpen. Hij merkte direct het verschil met het bedrijfsleven. Fransje vertelt: ‘’De mensen die hier werken zijn veel socialer dan bij een commercieel bedrijf. In het begin was ik argwanend maar al snel kwam ik erachter dat het oprecht was. Zo fijn om in zo’n omgeving te werken. Door mijn autisme is het heel belangrijk dat mij precies wordt verteld wat de bedoeling is. Dan komt het goed’’.

Kansplekken

Collega Gerard Bleijenberg is blij met zijn collega en heeft zich ook verdiept in autisme om Fransje te kunnen bieden wat hij nodig heeft. Hij vertelt: ‘’Onze school is onderdeel van de CVO Groep en daar hebben ze 5 nieuwe ‘kansplekken’ ingeregeld. Mooi om mensen als Fransje een kans te geven. Hij verzet veel werk en de kinderen luisteren goed naar hem. Fransje lacht: ‘’Sommigen noemen mij hier de Majoor’’.

Breed takenpakket

Bleijenberg gaat verder: ‘’Met het dragen van de mondkapjes is er eigenlijk een taak bijgekomen om te zorgen dat iedereen zich hier goed aan houdt. Ook daar helpt Fransje goed bij. Hij heeft veel mensenkennis en dat komt goed van pas.’’. De taken van Fransje variëren van het vullen van printers tot het bijhouden van het groen buiten. Het lopen van sluitrondes of het verwelkomen van de ouders. Hij praat ook met leerlingen om conflicten te voorkomen. De leerkrachten weten Fransje ook steeds beter te vinden. In principe lopen de werkzaamheden via Gerard. Maar als hij er niet is, loopt het ook door.

Toekomst

Fransje hoopt dat hij voorlopig bij het Revius kan blijven werken. Het zou mooi zijn als ik op een gegeven moment mijn uren kan uitbreiden naar 28 uur. Fransje begint om 09.30 uur maar verlaat als laatste het pand. In zijn vrije tijd gaat hij graag aan de slag met een professioneel lasersnijapparaat. Daar maakt hij echte design lampen mee. ‘Maar alleen voor vrienden hoor’’, vertelt Fransje. ‘’Geen commerciële druk meer voor mij’’.

 

Foto: Fransje heeft het naar zijn zin op het Revius Lyceum in Doorn.

Foto: Gerard en Fransje blij met de samenwerking.