Stappen maken in de Zorg

Stappen maken in de Zorg

Hind (39) is alleenstaande moeder en woont in Bilthoven. Na 11 jaar zonder baan, was er voor haar weer ruimte om de stap naar werk te maken. Door haar vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk en een werkervaringsplek bij Abrona was zij geïnteresseerd in haar kansen op werk in de zorg. In een trainingstraject bij sociaalwerkbedrijf Biga Groep in Zeist leerde zij verschillende vaardigheden, waaronder assertief zijn en haar cv op orde maken. In haar zoektocht werd zij geholpen door een jobcoach. Dat gaf haar veel vertrouwen. Hind oriënteerde zich bij de ‘Ik Zorg Shop’ in Zeist en spotte een vacature bij wooncentrum Schutsmantel in Bilthoven. Jobcoach Inge Maarseveen nam contact op met manager zorg Joke Diekmann van de Schutsmantel. Zij bood Hind een mooie kans en inmiddels is het contract verlengd. Hind start zelfs met de opleiding voor verzorgende bij welzijnsorganisatie Warande.

Diekmann was onder de indruk van universitaire achtergrond van Hind. Zij vertelt: ‘’In het kennismakingsgesprek kwam Hind gemotiveerd over, een prettig persoon en haar vraag was heel duidelijk. Zij wilde in de praktijk ervaren of de ouderenzorg bij haar past. In de zorg is het belangrijk dat je werkt vanuit je hart, want het blijft natuurlijk mensenwerk. Geduld en sociale vaardigheden zijn van groot belang. Dat voelde in de kennismaking met Hind goed. Hind werd gekoppeld aan een collega en startte al snel. Zij pakte het werk voortvaren op en de bewoners zijn heel blij met haar’’.

Stapje voor stapje
Hind is ook heel blij dat ze deze kans kreeg. ‘’In eerste instantie vond ik het vreemd dat ik voor een training naar Biga Groep ging. Maar ik leerde daar veel en kon dat al snel in de praktijk kon brengen bij de Schutsmantel. Ik startte in de huiskamer, waar ik kennis maakte met dit werk, de bewoners en collega’s. Ook deed ik werkritme op. Ik voelde mij vanaf de eerste dag hier welkom, dat werkt heel motiverend. Ik vind het heel fijn om iets te kunnen betekenen voor mensen. Ik ondersteun de bewoners nu met alle zorgtaken. De glimlach die je vaak krijgt van bewoners, daar doe ik het voor. Werken in de zorg staat bekend als zwaar werk, nu ik zelf ervaar wat het oplevert, is dat mij zeker waard. Ik wil graag hierin verder leren, maar stapje voor stapje. Zo ben ik hier ook gestart en dat bevalt goed.’’

Kans geven
‘’Na Hind is ook Anouk hier komen werken via Biga Groep. Anouk heeft vanuit haar achtergrond meer begeleiding nodig en dat hebben we goed georganiseerd. Samen met het team zetten wij ons graag in voor mensen die misschien iets meer begeleiding nodig hebben dan dat je gewend bent. Ook dat is mensenwerk en past bij Warande. Dat heeft Inge Maarseveen van Biga Groep goed gezien’’, lacht Diekmann. ‘’Het is altijd het belangrijkst dat een kandidaat gemotiveerd is. Anouk fietste zelfs ruim een half uur door dikke sneeuw om op haar werk te komen.
De begeleiding van Biga vind ik heel prettig. In alle openheid bespreken we de voortgang. Vanuit de feedback kunnen we stappen zetten. Dat helpt alle betrokkenen.’’

Hind: ‘’De glimlach die je vaak krijgt van bewoners, daar doe ik het voor’’.