Een baan die echt bij mij past, vond ik via Werkroute!

Een baan die echt bij mij past, vond ik via Werkroute!

Iedereen heeft een verhaal, zegt Janneke Sluiter. Na lange tijd vond zij weer een baan die echt bij haar past. Vertrouwen en maatwerk – vanuit Werkroute -waren daarbij de sleutelwoorden. “Praktisch mijn hele leven was ik gewend om zelfstandig te zijn en te ondernemen. Al op mijn 16e vertrok ik van huis naar de grote stad om te gaan werken in de detailhandel. Dit veranderde toen ik in de bijstand kwam.”

Want Janneke was altijd een echte aanpakker. Maar er waren ook periodes waarbij ze last had van burn-outs. En toen de winkel waar ze werkte failliet ging, kwam ze vanuit de WW (uitkering) in de bijstand. Dat was een hele lastige tijd, zegt ze. “Ik wilde heel graag weer aan het werk, maar het ging lichamelijk echt niet goed met mij.” Na een medische keuring werd vastgesteld wat ze zelf al vermoedde: een posttraumatische stress stoornis (PTSS) die gepaard gaat met chronische pijnen. “Te veel prikkels kan ik niet aan. Iedereen heeft een eigen verhaal. Daar is ook niets mis mee, als je maar kijkt naar wat iemand kan en niet wat hij/zij zou moeten kunnen.”

Samen verder
Ook bij de RSD bespeurde Janneke een nieuwe wind, met de slogan Samen Verder. Voor klantregisseur Werkroute Kristoff van Spaendonk staat voorop dat mensen de ruimte en het vertrouwen moeten krijgen om nieuwe wegen in te slaan. “We luisteren goed en kijken samen naar wat mogelijk is, waarbij de regie bij de persoon ligt. Wat wil je en hoe denk je dat te gaan doen, vragen we hen. Dat is het uitgangspunt van waaruit wij werken bij Werkroute.” Deze aanpak leidt tot mooie resultaten.

Droom
De droom van Janneke was te gaan werken in een bloemenzaak. Daar is ze op eigen initiatief ook op af gestapt. “Eerst als klant”, vertelt ze, “en pas later toen er een band ontstond tussen de eigenaresse en mijzelf, ben ik gaan informeren naar de mogelijkheid om er ook te mogen werken.” In overleg met Kristoff van Spaendonk kreeg ze een proefplaatsing van drie maanden en nu heeft ze een jaarcontract.

Schaamte
“Kristoff luisterde echt naar me”, vertelt ze. “Als je zolang in een uitkering zit, dan schaam je je. Je durft niet naar verjaardagen of feestjes. Je hebt het gevoel constant te moeten bewijzen dat je van goede wil bent. Ik moest mezelf hervinden. Dat is gelukt door het vertrouwen dat Kristoff mij gaf. Hij stuurde me niet, gaf me complimenten en zorgde voor maatwerk. We hebben dit echt samengedaan.” Hoe mooi is dat, zegt Janneke. En het allerbelangrijkste: eindelijk geen uitkering meer!

Werkroute is een samenwerking tussen de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug en Biga Groep. Via Werkroute bieden zij ondersteuning op maat aan kandidaten die onder de Wet Banenafspraak vallen of zijn aangewezen op een beschutte werkomgeving.

*Op verzoek van de geïnterviewde is de naam verzonnen, haar echte naam is bij de redactie bekend.