Ranzijn De Bilt is een van de duizend voorbeelden

Ranzijn De Bilt is een van de duizend voorbeelden

Nieuws

‘Het is echt een genot om te zien hoe zo’n jongen gegroeid is.’

De maand van de 1000 voorbeelden, dat is november voor VNO-NCW en vele inclusiepartners in Nederland. Bij tuincentrum Ranzijn in De Bilt werkt een team van 65 mensen. Een mooi bedrijf met sociaal ondernemer Lieske Keur-Klercq aan het roer. Zeker een van de 1000 voorbeelden voor sociaal werkbedrijf Biga Groep. Voor collega’s Leon (19) uit Bilthoven, Jorick (22) uit Wijk bij Duurstede en Shannon (20) uit Zeist is het door hun achtergrond misschien minder vanzelfsprekend om een baan te hebben, maar Ranzijn biedt hun deze mogelijkheid. Voor ondernemer Lieske is het heel logisch om deze mensen, die ook gewoon bij de maatschappij horen, een kans te geven.  Lees hier haar verhaal.

Ranzijn heeft MVO hoog in het vaandel staan, daarbij heeft Lieske ook een persoonlijke drive om dit te laten slagen. Zij vertelt: ‘Dus toen Biga Groep contact met ons zocht was dit voor mij geen twijfel. Leon, Yorick en Shannon nemen een hoop werk uit handen waar wij anders niet aan toekomen. Natuurlijk krijgen we ook loonkostensubsidie en ondersteuning via Werkroute. Maar bovenal vind ik het mooi om te zien hoe zij zich hier ontwikkelen. Leon kwam bijvoorbeeld heel verlegen binnen en had nog geen idee wat hij hier kon doen. Hij liep eerst stage via zijn school de Meerklank op de dierenafdeling. Nu werkt hij nagenoeg zelfstandig en staat hij op de groenafdeling. Hij ruimt op, maakt schoon, helpt klanten en rijdt heel graag met de veegwagen buiten. Niet alle banen zijn natuurlijk geschikt maar hier hebben we echt iets moois te bieden.’

Achtergronden

‘Je moet er natuurlijk wel tijd insteken maar je krijgt er veel voor terug, ook gezelligheid,’ lacht Lieske. ‘Leon werkt hier het langst van de genoemde collega’s. Hij krijgt al bijna zijn vaste contract, dat is echt een mooi succes. In eerste instantie willen mensen hier graag werken door de dieren die we hier hebben, zoals de konijntjes. Al snel komen mensen erachter dat dit maar een klein onderdeel is van wat we bij Ranzijn bieden. Jorick startte in september. We maakten met hem kennis via jobcoach Karin, van Biga Groep. Hij vond het werk niet meteen heel leuk maar nu hij aan de slag is, heeft hij het naar zijn zin. Shannon werkt hier via Reinaerde op basis van arbeidsmatige dagbesteding. Ook zij kan hier nog veel leren.’

Begeleiding

Lieske voert zelf de kennismakingsgesprekken en in het begin lopen ze op alle afdelingen mee. Welk werk past en wat vindt iemand leuk. Op de werkvloer worden ze gekoppeld aan een collega, die mag zeggen wat ze gaan doen. Daar zie je deze collega’s ook weer in groeien. Geduld is belangrijk, maar dat komt eigenlijk altijd goed. Een goede mix op de werkvloer blijft natuurlijk belangrijk. We bieden ook stageplaatsen aan mbo-opleidingen dus ook zij zijn in de leer. Mijn ervaring is dat bij werknemers uit de Participatiewet gestructureerd werk het belangrijkst is, ongeacht de achtergrond van iemand. Het is goed dat je iemands achtergrond weet, dan kun je daar rekening mee houden. Met regelmaat zijn er gesprekken met de jobcoach. Soms zijn er zaken die ze net iets makkelijker bespreken met de jobcoach, dat werkt goed.

Vanzelfsprekendheid

Lieske vindt dat ook deze mensen gewoon een kans moeten krijgen op een betaalde baan, net als iedereen. ‘Ik vind de inzet van hen ook een goed signaal voor het team en onze klanten. Het besef dat niet iedereen hetzelfde is, ze ook gewoon onderdeel van de maatschappij zijn en je als werkgever gewoon je steentje kan bijdragen,’ aldus de gedreven ondernemer Lieske. Karin Ansing, jobcoach van Biga Groep is blij met deze mooie samenwerking. ‘Door ons goede netwerk van werkgevers in de regio en de open blik van werkgevers als Ranzijn, begeleiden we kandidaten in een traject naar een leuke werkplek buiten Biga Groep. Dat is natuurlijk een geweldig resultaat, dat geldt voor iedereen.’ Dus verklaart Karin trots: ‘Lieske, voor ons ben je er een uit duizenden.’


Lieske blij met de inzet van Leon, Yorick en Shannon (Shannon staat niet op de foto).