Werken in een mannenteam met alle ditjes en datjes

Werken in een mannenteam met alle ditjes en datjes

Liesbeth (55) woont in Zeist en is vijf dagen per week meewerkend voorvrouw bij Biga Groep. Een opvallende verschijning, zo in deze mannenwereld. Zij werkte vroeger op kantoor als projectmanager en later als salesmanager. Nu staat zij iedere dag om half zes op, werkt buiten en zorgt dat haar groenteam lekker kan werken op de Utrechtse Heuvelrug. Ze leerde het vak in de praktijk. In haar team werken zestien mensen waarvan een klein groepje de handen uit de mouwen steekt op de begraafplaats en de anderen in de wijk. Wat er allemaal bij dit werk komt kijken, vertelt ze graag.

‘Mensen hebben het altijd over mensen begeleiden, maar ik zie dat anders. Ik zorg voor de goede combinaties en dat iedereen het naar zijn zin heeft. We hebben allemaal wel wat en daar houd ik rekening mee. Het werk op de begraafplaats is prikkelarm en in de wijk is het juist wat drukker. Ik zie de jongens meer dan mijn eigen gezin, dus je leert iedereen goed kennen. Door je in mensen te verdiepen en samen te werken weet je wat er speelt. Sommige mensen zijn zo kwetsbaar maar toch enthousiast om te gaan werken. Werk hebben en waardering krijgen zijn dan zo belangrijk. We lachen ook veel hoor, we moeten het echt met z’n allen doen,’ vertelt Liesbeth.

Vertrouwen
‘Soms gaat het niet goed en trekken mensen de sfeer naar beneden, daar moet je scherp op zijn. Af en toe bulder ik, als een echte bootwerker. Dat moment stel ik zo lang mogelijk uit maar op een keer is het klaar. Ik houd me altijd aan mijn woord, dat zorgt voor een flinke bodem van vertrouwen. Ik ben gek op machines en let er goed op dat alle machines netjes worden achtergelaten na het werk.’

Waardering
‘We hebben eigenlijk meer handen nodig om het werk af te krijgen, dat is ook een uitdaging. De wensen van de gemeenten, de opdrachtgever, veranderen. Dat is best lastig. Het liefst maken we alles onkruidvrij bijvoorbeeld. Maar dat is niet de opdracht. Een gedeelte blijft bewust staan, dat heeft ook met kosten te maken. Ik laat altijd met foto’s het resultaat zien aan de jongens met daarnaast hoe het eerst was. Zo zien we ook waarvoor we het doen. Ik geef natuurlijk ook veel complimenten. Op de begraafplaats moet het er natuurlijk wel altijd strak uitzien, dat vindt het team ook fijn. Alle werksoorten komen daar voorbij: bladblazen, harken, maaien, snoeien en schoffelen op A-niveau.’

Veiligheid
‘Veiligheid gaat voor alles. Dat is soms een uitdaging. Bijvoorbeeld als we pionnen op de weg neerzetten en we worden uitgescholden. Ik leer het team dat je altijd netjes moet blijven en dat het dan vanzelf een keer terugkomt. Dan krijgen we complimenten van inwoners, een kop koffie of een ijsje in de zomer. Dat komt puur door ons eigen gedrag. Ik ben heel blij met deze baan en moet er niet aan denken om weer een kantoorbaan te hebben. Je ziet hier direct waar we ons voor inzetten. Het is belangrijk dat je geaccepteerd wordt maar op een gegeven moment voelde ik dat ik mijn strepen had verdiend,’ vertelt Liesbeth.

Motivatie
‘Sporten hoef je niet, de conditie hou ik vanzelf op peil. Er zitten zoveel aspecten in deze baan. Het gelijkwaardig werken met deze groep maakt het voor mij heel leuk. Mensen werken hier niet voor niks, met al hun ditjes en datjes. Goed kijken wat ze kunnen, daar draait het om. We vieren hier alles wat er te vieren is.’

Lijkt jou het leuk om als meewerkend voorvrouw of voorman aan de slag te gaan? Stuur een mail naar leukebaan@bigagroep.nl