Topper Jasper haalt na jaren mbo-diploma

Topper Jasper haalt na jaren mbo-diploma

ICT-medewerker Jasper (36) woont in Zeist en slaagde voor de opleiding mbo2 Medewerker ICT support. Een mooie prestatie en voor hem zeker geen vanzelfsprekendheid. Tien jaar geleden had hij geen perspectief op een baan. Na de basisschool kon hij door omstandigheden zijn vmbo-opleiding niet afmaken. Hij deed twee pogingen met een ICT mbo-opleiding maar door zijn autisme zorgde het klassikale en sociale gedeelte ervoor dat dit niet lukte. Jaren zat hij thuis. Hij kreeg een WSW-indicatie en kwam bij Biga Groep terecht. Na vijf jaar werkervaring in de groenvoorziening kon hij aan de slag op een opleidingsplek van de ICT-afdeling. Jasper wist als kind al dat hij later graag met computers wilde werken. Eerst wisselde hij zijn werkzaamheden af met werken in de groen maar al snel werkte hij daar de hele week. Daarna een opleiding en nu een diploma. Lees hier zijn verhaal.

Jasper vertelt bescheiden: ‘‘Als ICT support-medewerker ondersteun ik collega’s met computervragen. We voeren regelmatig updates uit, maar hebben ook een controlerende functie, om storingen te voorkomen. Ik vind dit werk leuk omdat er veel afwisseling is en het oplossen van problemen uitdagend zijn. Eigenlijk als kleine logische puzzels. Ik ben heel blij dat Biga mij deze kans bood, eerst deze baan en toen de mogelijkheid om deze opleiding te volgen. Omdat ik het niet zelf bekostigde en steun en begeleiding kreeg van mijn vertrouwde leidinggevende, zag ik de opleiding wel zitten. Ik vind leren heel leuk en wat mij ook hielp was dat ik de opleiding met thuisstudie achter de pc kon volgen.

Op je vingers
Ik leerde over software en computers maar ook hoe je met mensen om kan gaan. Ik liep 611 uur stage bij Biga Groep op mijn vertrouwde werkplek. Ik voerde praktische opdrachten uit en lichtte dit toe in een verslag. De praktijkexamens waren voor mij het spannendst omdat een examinator op je vingers kijkt. De laatste portfolio-opdracht was ongeveer 30 A4-tjes lang met verschillende verslagen. Het was nog spannend of ik geslaagd was, juist door de veelomvattende portfolio-opdracht. Er viel een last van mijn schouders toen ik de mail binnenkreeg dat ik geslaagd was.’’ Manager Hans van Driel vertelt: ‘’Het is natuurlijk geweldig dat we deze kansen kunnen bieden maar Jasper heeft het ook met beide handen aangegrepen en er hard voor gewerkt. Een geweldige ontwikkeling waarmee hij een mooie basis heeft gebouwd voor zijn toekomst.’’

Logica
Jasper vertelt: ‘’Nu eerst een jaartje rust en dan mogelijk een opleiding meer in de technische richting. Vaak snap ik computers beter dan mensen. Ik leerde in mijn opleiding hoe je met mensen met een computerhulpvraag om kan gaan. Bij de technische kant is het ook handig dat ik goed logisch kan beredeneren door mijn autisme.’’