Overheid koopt sociaal en duurzaam in

Overheid koopt sociaal en duurzaam in

Nieuws

Op 22 augustus tekenden staatssecretaris Christophe van der Maat en Erik van der Veen, directeur van Biga Groep een nieuwe samenwerkingsovereenkomst in Zeist. De sorteerwerkzaamheden, die Biga Groep voor Rijksoverheid uitvoert, worden uitgebreid met meer volume en meer deelnemende rijkspartijen. Een forse uitbreiding van de opdracht, waarbij medewerkers van het sociaal werkbedrijf bedrijfskleding en uitrustingsstukken sorteren voor maximaal hergebruik en recycling. Anderhalf miljoen artikelen worden per jaar gesorteerd. De overeenkomst heeft een looptijd van 6 jaar, met mogelijkheid om vier jaar te verlengen.

Sociaal en circulair
Vanuit de Rijksdoelstellingen voor social return nodigde Defensie voor deze aanbesteding alleen sociale werkbedrijven uit te reageren. Hiermee worden mensen die niet zelfstandig een plek kunnen vinden of houden op de arbeidsmarkt, geholpen aan werk te helpen. Biga Groep won de aanbesteding. Met dit nieuwe contract wordt de verwerking van de retourstroom van onder meer Defensie, de Belastingdienst, Douane, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer zeker gesteld. Van der Maat: “Een paar jaar terug werd er voor 500.000 euro aan oude kleding verbrand. Dankzij Biga Groep krijgt het overgrote deel nu een nieuwe bestemming. Dat betekent: minder vernietigen, meer retour en minder veiligheidsrisico’s, want de uniformen komen niet in verkeerde handen.”

Van een sok naar een wandpaneel
Het team van 120 medewerkers heeft met deze opdracht een betaalde baan. Zij maken een keuze welke bestemming een artikel krijgt. Een gedeelte gaat voor hergebruik terug naar de deelnemende rijkspartijen. Een deel wordt ontdaan van kenmerken, zoals logo’s, en wordt verkocht via Domeinen Roerende Zaken. Voor maximaal hergebruik wordt een ander deel verwerkt tot vezels of tot nieuwe grondstof. Zo veranderen oude polo’s en gevechtspakken in bijvoorbeeld nieuwe sokken en T-shirts voor militairen. Of er wordt met de nieuwe grondstof nieuwe artikelen gemaakt, zoals wandpanelen die via het Rijksvastgoedbedrijf worden ingezet in rijksgebouwen. Hier worden steeds meer toepassingen aan toegevoegd.
De overheid geeft daarmee invulling aan haar duurzaamheidsdoelstelling om uiteindelijk volledig circulair te worden.

Erik van der Veen, directeur Biga Groep en staatssecretaris Christophe van der Maat tekenden de nieuwe samenwerkingsovereenkomst op de sorteerafdeling.

Bekijk het impressiefilmpje van de ochtend.