Televisieserie Biga zet sociaal werkbedrijf op de kaart

Televisieserie Biga zet sociaal werkbedrijf op de kaart

Nieuws

Dinsdag 20 augustus 2019 werd de laatste aflevering uitgezonden van de serie Margreet over mensen aan het werk via Biga Groep. De serie van RTV Utrecht geeft een beeld van de diversiteit van mensen én van werk. Zes weken lang was Margreet te gast en deelden 14 medewerkers hun persoonlijke verhaal met haar én de kijkers. Dit tijdens hun werk bij Biga Groep, gemeente Wijk bij Duurstede, Ziggo, Defensie, UMC Utrecht en Hotel Landgoed Zonheuvel.

Medewerker Jan mocht de serie aftrappen in de studio van RTV Utrecht op de avond voordat de serie startte. Als afsluiter bracht hij namens het hele team van Biga Groep een taart. Jan vertelt: ‘Ik werk al jaren bij Biga Groep en ik vond het heel leuk om samen met mijn vrouw hieraan mee te werken. In de winkel werden we al herkend!”
Presentatrice Margreet is onder de indruk: “Mijn blik op een werkbedrijf als dit is wel echt voor altijd veranderd. Goed om te zien hoe het bedrijf vorm geeft aan ‘passend werk’. Voor iedereen is een plekje, iedereen doet waar hij goed in is en de waardering en het respect voor elkaar zijn eindeloos. Daar kunnen we allemaal wat van leren.”

Reacties
Gerhard ten Hove, directeur Biga Groep vertelt enthousiast: ‘Het is natuurlijk geweldig dat RTV Utrecht met dit idee kwam. Het is zo puur en mooi gemaakt. We krijgen veel leuke reacties op de serie, het is echt zoals het hier werkt. Iedereen heeft zijn verhaal en je ziet goed wat werken betekent, juist voor mensen die net even wat hulp nodig hebben. Op een eenvoudige manier uitgelegd, maar ingewikkelder dan dat is het ook niet. Het laat zo mooi de waarde van een sociaal werkbedrijf zien. Niet omdat wij dat zeggen, maar omdat de medewerkers dit zelf spontaan zeggen.’’

Hoofdrolspelers laatste uitzending
In de laatste uitzending spelen Arne en Marie-Louise de hoofdrol. Rust is het codewoord bij Arne. Hij is afgestudeerd geoloog en daarnaast zeer begenadigd denksporter. “Ik werk heel intensief als denksportfilosoof. Daar is alleen geen droog brood in te verdienen”, merkt Arne lachend op. “Om toch goed en nuttig werk te doen, waarbij ik niet alweer mijn hersenen hoef te laten kraken, ben ik via Biga bij het UMC Utrecht gekomen. Hier ben ik bode voor de apotheek.’’ Marie-Louise heeft na haar middelbare school gewerkt in een budget-winkel. Maar echt begrijpen deden Marie-Louise en haar collega’s elkaar niet. “Soms is het zelfs moeilijk om mezelf te begrijpen, maar ik lees heel veel over autisme om mezelf beter te leren kennen’’, legt ze uit. Werken bij de Biga groep doet haar goed: “Hier is alles liever, zachter ook. We gaan wat beter met elkaar om.’’

Klik hier om de 6 afleveringen te bekijken.

RTV Utrecht, Margreet